Muziekkring Enkhuizen

Hét podium voor kamermuziek in West-Friesland

Sinds 1946

Privacybeleid

 

Concert voor Muziekkring Enkhuizen door het Ragazzekwartet op

 woensdagavond 12 oktober 2011 in de Nutszaal Enkhuizen

 

Rosa Arnold en Jeanita Vriens, viool; Annemijn Bergkotte, altviool en Geneviève Verhage, cello

 

Twee jaar geleden konden de vaste Muziekkringbezoekers voor het eerst kennismaken met het jonge bruisende (viool)kwartet RAGAZZE (Italiaans voor meisjes). Een kennismaking die zo goed uitviel en indruk maakte dat opnieuw deze gloedvol spelende jonge violistes het podium van de alom geprezen Nutszaal mochten betreden. Welnu, het nieuwsgierige publiek werd niet teleurgesteld: het kwartet jonge virtuozen speelde werkelijk subliem: Schulhoff, Mozart en Suk, onder het motto: Wij ontdekken Praag, waarbij de relatie van deze fraaie stad in het middelpunt stond in het muziekleven van de genoemde componisten.

 

Een en ander werd op charmante wijze toegelicht door drie van de vier speelsters. En…Enkhuizen had de primeur: hier werd dit mooie en interessante programma voor het eerst uitgevoerd. Het Eerste Strijkkwartet van Erwin Schulhoff dat hij in 1924 voltooide bracht een fantastische klankkleur, ritmiek en sfeer tevoorschijn. Verbazingwekkende hoogstandjes van samenspel toverde het kwartet ons voor en bedwelmde het publiek soms bijna! Schulhoff, die de Tweede Wereldoorlog niet overleefde maar in 1942 in een concentratiekamp het leven liet, was in zijn tijd een fabuleus pianist en gevierd componist. De laatste decennia komt zijn werk steeds meer in de belangstelling.

Voor de pauze stond ook het beroemde Dissonantenkwartet van Mozart op de lessenaars. Wat een goede smaak, welk een verfijnd vioolspel; ingehouden emotie en uitbundige speltechnieken waren van de eerste dissonantennoten tot de laatste klanken adembenemend en oorstrelend. Hulde! Ovationeel applaus liet de dames tot tweemaal toe terugkomen.

 

Na de pauze klonk het Eerste Kwartet van Joseph Suk, de schoonzoon van Dvoràk. De eerste werken van Suk waren vol vrolijkheid en optimisme maar toen zijn leven zich niet bepaald geruisloos maar schokkend aan hem voordeed werden zijn werken melancholischer, aldus de toelichting van de tweede violiste. Soms romantisch van aard, maar ook de pijn van de componist weergevend, vol bijzondere en verrassende vondsten in ritmiek en klankkleur oogstte ook dit werk een enthousiast applaus.

 

Het 65ste seizoen van de Stichting Muziekkring Enkhuizen en Omstreken is fraai ingezet en smaakt naar meer!

 

 

Liefhebber

 

Column geschreven door Liefhebber naar aanleiding van een recent concert

 

 

Seizoen 2011-2012

 

Ragazzekwartet

woensdag 12 oktober

 

Jorrit van den Ham

zaterdag 19 november

 

Harpduo Bilitis

dinsdag 17 januari

 

Berlage Saxaphone Quartet

maandag 13 februari

 

Pentachord

maandag 19 maart 2012

 

Maria de Fátima

donderdag 19 april