Muziekkring Enkhuizen

Hét podium voor kamermuziek in West-Friesland

Sinds 1946

Privacybeleid

 

Gehoord en gezien in de Nutszaal Enkhuizen:                             

Concert door Harpduo Bilitis op dinsdag 17 januari 2012

 

Twee charmante jonge dames stappen vanachter de coulissen van het podium van de Nutszaal in Enkhuizen om vriendelijk buigend het welkomstapplaus in ontvangst te nemen: Eva Tebbe en Ekaterina Levental, harpvirtuozen en de laatste zingt er ook nog eens bij: wat een bijzondere combinatie van de altijd weer uitzonderlijke klankschoonheid van de harpen en die van de menselijke stem. Als je naar een concert gaat waarbij harpen de hoofdrol spelen dan is het praktisch altijd Franse muziek die je op het programma aantreft. Dat was ook deze concertavond het geval. Debussy, Ravel, Vierne en toch ook een Spaans uitstapje in de persoon van de Spaanse moderne componist Montsalvatge ( overleden in 2002).

 

De toelichtingen die de musiciennes gaven waren interessant, soms wat aan de lange kant, maar zeker de moeite waard. Virtuoos klonken de beide harpen in de Introduction et Allegro van Ravel. Het brede klankscala van de harp kwam hier volledig tot klinken, als of de componist ooit wilde zeggen: Hoor wat een harp vermag! Ruisen, brommen, fijnzinnig fluisteren, donderen, zingen: je gelooft je oren niet. Handen en voeten beide (want de door Erard ontwikkelende concertharp heeft zeven pedalen die elk in drie standen gezet kunnen worden met de voeten) zijn in een boeiend samenspel verwikkeld.

 

De Chansons de Bilitis van Debussy was het volgende werk dat ten gehore werd gebracht. Hier trof de prachtige warme mezzosopraan van Ekaterina het verraste oor van de geboeide luisteraar. De gelaatsuitdrukking van de zangeres hielp de niet-francofiele toehoorder extra in het doorgronden van deze aparte liederen. Natuurlijk was de inhoud ervan vooraf verteld, maar deze wijze van voordragen voegde veel toe. Louis Viernes Quatre Poèmes Grecs viel een even fraaie als boeiende vertolking te beurt.

 

Eva speelde solo Ravels Pièce en forme de Habanera (Frans met een Spaanse slag….) speels en geconcentreerd. De Cinco Canciones Negras van Montsalvatge vond Uw liefhebber een hoogtepunt. Zo fijnzinnig en doorleefd werden deze vijf liederen, waaronder een prachtig slaapliedje, gezongen en gespeeld.

Als slotwerk klonken de Heilige en Wereldse Dansen van Debussy, waarbij alles nog eens door de beide bollebozen uit de kast, lees harp, werd gehaald en daarvoor beloond werden met een warm applaus en mooie boeketten bloemen.

Het derde concert voor de Muziekkring Enkhuizen was ten einde en een tevreden publiek verliet de zaal.

 

Liefhebber

 

 

Column geschreven door Liefhebber naar aanleiding van een recent concert

 

 

Seizoen 2011-2012

 

Ragazzekwartet

woensdag 12 oktober

 

Jorrit van den Ham

zaterdag 19 november

 

Harpduo Bilitis

dinsdag 17 januari

 

Berlage Saxaphone Quartet

maandag 13 februari

 

Pentachord

maandag 19 maart 2012

 

Maria de Fátima

donderdag 19 april