Muziekkring Enkhuizen

Hťt podium voor kamermuziek in West-Friesland

Sinds 1946

Privacybeleid

 

Gehoord en gezien in de Nutszaal Enkhuizen:                             

Concert door het Berlage Saxaphone Quartet op maandag 13 februari 2012

 

Wie de Nutszaal, de onvolprezen locatie waar de Muziekkring Enkhuizen zijn concerten sinds 1946 presenteert, betrad op de avond van de 13de februari 2012, zich van zijn jas ontdeed en al dan niet voorzien van een kop thee of koffie de zaal betrad, zo even voor achten, ontwaarde een gemÍleerd publiek dat ontspannen afwachtte welke muzikale heerlijkheden er deze avond over hen uitgestort zouden worden. Welnu, zij werden onthaald op een optreden van het Berlage Saxophone Quartet, dat in weerwil van wat de naam deed vermoeden twee jonge Duitse en twee Nederlandse musici telde. Broer Lars en zus Kirstin Niederstrasser, Eva van Grinsven en Peter Vigh bliezen respectievelijk de sopraansax, de tenorsax, de baritonsax en de altsax.

 

Deze voortreffelijk op elkaar ingespeelde jonge musici zetten een concert neer dat tweemaal zo lang had mogen duren. “Hoe zou het zijn,” stond in het programma vermeld, “als meester-componisten als Bach, Haydn, Mozart en Schubert de saxofoon hadden gekend…Wij brengen U tijdloze klassiekers in een nieuwe klankwereld.” Beurtelings gaven alle leden van het kwartet toelichting op een charmante manier.

 

Het eerste stuk, Bachs Italienisches Konzert, kreeg een spannende en intense vertolking waarbij de opmerking over de nieuwe klankwereld volledig rechtgedaan werd. Een wonder van transparantie in het energieke eerste Allegro, waarbij alle instrumentalisten de luisteraar versteld lieten staan over de virtuoze beheersing van hun saxofoons, niet in de laatste plaats de bewonderenswaardige ademtechniek. Dan een verstild Andante, behoedzaam, zelfs teder ingezet, prachtig voortgezet met soort solo op de tenorsax, haast van een religieuze wijding. Het Presto: uitbundig dartelende klanken op een subtiele maar robuuste manier neergezet: een ervaring die nog lang in de luisteraar na zal klinken!

 

Joseph Haydn was de volgende grootmeester die tot ons sprak via het Strijkkwartet in f klein opus 20, dat als nummer 5 had meegekregen maar in feite de eerste van die reeks was. Sombere toestanden in Slot Esterhazy, waar Haydn hofcomponist was van de gelijknamige familie…dat hoorde men terug in het gespeelde stuk. Een belangrijke rol voor de sopraansax in het Moderato dat inderdaad niet vrolijk maar bijzonder stemmig en indringend van lichte melancholie opklonk. In het Adagio verraste weer de sopraan met kunstige omspelingen op het thema van het omfloerste samenspel van de overige drie instrumenten. In de Fuga tot slot waande men Bach aan het werk, een niet gering compliment voor de jonge Haydn. P, PP, PPP tenslotte: een opmerking over het verbazingwekkende fluisterzacht spelen van alle vier de saxofoons!

 

Na de pauze kwamen de andere reuzen aan de beurt: Schubert en Mozart. Een apart applaus viel Peter Vigh ten deel, vanwege het kunstige arrangement dat hij gemaakt had van de Fantasie voor vierhandig piano D 940, ook in f-klein. Het hoofdthema: elegisch, verlangend, nostalgisch vertolkt. Een vrolijk, kordaat en flink in een Lšndler-achtige setting, waarna weer het klaaglijke thema klinkt met een canonachtig slot. Een wonder van klankemoties.

 

Tenslotte Mozart in het hobokwartet KV 370. Het publiek werd onthaald op een joyeus gespeeld Allegro, gevolgd door een fraai verklankt Adagio en besloten door een levendig vertolkt Rondeau-Allegro. Enthousiast applaus klaterde op en dat leverde, na de bloemenhulde door voorzitter en secretaris een korte toegift op in de vorm van een Hongaarse dans. Vrolijk verliet het publiek de zaal, waar een enkeling nog een vrolijke noot op papier achterliet in het gastenboek van het Berlage Saxophone Quartet. Een sublieme muziekavond was ten einde.

 

 

Liefhebber

 

 

Column geschreven door Liefhebber naar aanleiding van een recent concert

 

 

 

Seizoen 2011-2012

 

Ragazzekwartet

woensdag 12 oktober

 

Jorrit van den Ham

zaterdag 19 november

 

Harpduo Bilitis

dinsdag 17 januari

 

Berlage Saxaphone Quartet

maandag 13 februari

 

Pentachord

maandag 19 maart 2012

 

Maria de FŠtima

donderdag 19 april