Muziekkring Enkhuizen

Hét podium voor kamermuziek in West-Friesland

Sinds 1946

Privacybeleid

 

Het laatste concert van het seizoen 2011-2012 op donderdag 19 april in de Nutszaal in Enkhuizen

 

Opnieuw waren de optredende musici vol lof over de intimiteit, de sfeer en bijzonder goede akoestiek van de Zaal met een hoofdletter. Dat waren ditmaal Maria de Fátima en haar begeleiders, die overigens af en toe de hoofdrol in een instrumentaal intermezzo vervulden.

 

Daniel Raposo, Portugese gitaar, Hans van Gelderen, klassieke gitaar en Felix Hildenbrand, gitaar en contrabas vormden een perfect op elkaar ingespeeld trio en samen met de fadozangeres een mooi en boeiend kwartet.

 

Zoals gebruikelijk biedt het laatste concert van de serie die de Muziekkring organiseert iets bijzonders, een concert dat buiten de klassieke orde valt. Dat was ditmaal zeker ook het geval.

Want naast vele klassieke, originele fado’s kon men ook genieten van transcripties van nummers van onder meer Jacques Brel, een prachtige bewerking van Concierto de Aranjuez van Rodrigo en zelfs van een nummer van André Hazes! Ele acredita em mim: Hij gelooft in mij!

 

Bijzondere ervaringen hoe deze bewerkingen als fado gezongen en gespeeld werden.

Een wonderlijke wereld is de wereld van de Portugese Fado. De term is afgeleid van het Latijnse Fatum hetgeen Lot of zelfs Noodlot betekenen kan. Liederen over de liefde, de dood en overige ellendes die een mens allemaal kunnen treffen of overkomen…

Gelukkig waren er ook opzwepende ritmes en aanstekelijke melodieën en bij het nummer over het Carnaval, en de Marcha de Alfama, de optocht in de wijk Alfama, waarbij in beide nummers door een enthousiast publiek het refrein werd meegezongen en het ritme meegeklapt, aangevuurd door een door de zaal schrijdende Maria de Fatima. Met groot gemak vulden haar fadoklanken de zaal: een bijzonder timbre, gemakkelijk zingend en groot uitdrukkingsvermogen kenmerkten haar stem en optreden!

 

De instrumentale intermezzi waren van grote schoonheid en muzikale zeggingskracht en wat Liefhebbers smaak betreft hadden die frequenter mogen zijn ingepast in het boeiende programma. Voor de pauze was dat: Valsa de Chilena van Gonçalves en na de pauze Vira de Frielas van Nunes. De fijn geciseleerde gitaarklanken van de Portugese gitaarbespeler Daniel Raposo deden het Liefhebberhart sneller kloppen. In andere nummers waren de gestreken of getokkelde bijdragen van basspeler Felix Hildenbrand een warme ondersteuning van de gehoorde fadoklanken. Hans van Gelderen troonde in het midden van het trio en ook zijn bijdragen aan het geheel waren van grote klasse.

 

Een treurig lied over verloren liefde en een gebroken hart was Rosa caida, Gevallen roos en Na rua dos meus ciumes: Het pad van mijn jaloezie liet niets te raden over aan donkere en boze, wraakzuchtige gevoelens, zo beeldend werd dit lied ten gehore gebracht. Maria de Fatima en haar trio besloot met het bespiegelende O Vento Mudou: De wind is gedraaid: Het leven is anders geworden nu een mens ouder is geworden… Eén ding zou heel prettig zijn: Boventiteling van de gezongen teksten… de uitleg van de te zingen fado’s was namelijk minimaal…

 

Een vrolijke dans kregen we als toegift en een langdurig gescandeerd eindapplaus gaf de gevoelens van voldoening geestdrift van de toehoorders goed weer. Het concertseizoen 2011/12 was op passende wijze afgesloten! Op naar het volgende!

 

Liefhebber

Column geschreven door Liefhebber naar aanleiding van een recent concert

 

 

Seizoen 2011-2012

 

Ragazzekwartet

woensdag 12 oktober

 

Jorrit van den Ham

zaterdag 19 november

 

Harpduo Bilitis

dinsdag 17 januari

 

Berlage Saxaphone Quartet

maandag 13 februari

 

Pentachord

maandag 19 maart 2012

 

Maria de Fátima

donderdag 19 april