Muziekkring Enkhuizen

HÚt podium voor kamermuziek in West-Friesland

Sinds 1946

Privacybeleid

 

Concert in de Nutszaal op 17 november 2012 door het Sequenza String Trio  

           

dat gevormd wordt door CÚcile Gouder de Beauregard, viool, Judith Wijzenbeek, altviool en Joris van den Berg, cello.

 

Een perfect op elkaar ingespeeld trio, zo bleek vanavond tijdens het tweede concert van de Stichting Muziekkring Enkhuizen en Omstreken. Wel verliet men na elk gespeeld werk de bŘhne om snel even te stemmen en dan weer terug te keren, waarna weer gestemd werd. Wellicht speelde men op darmsnaren? De instrumenten waren in elk geval bijzonder fraai van klank. De alt en de cello zijn ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, een stichting opgericht door o.m. de dit jaar overleden Nederlandse grootmeester van de viool Theo Olof. (ook begunstiger worden? Kijk dan op www.muziekinstrumentenfonds.nl) Maar dit terzijde…Een boeiend programma was het zeker waarmee de musici naar Enkhuizen gekomen waren. Vorige week nog in het Concertgebouw, nu in Enkhuizen, zoals voorzitter Jozien de Wit memoreerde in haar openingswoordje. Van Beethoven, Schubert, KurtÓg en Klein.

 

Ludwig van Beethoven, de klassieke reus, zijn Strijktrio opus 9 nr 3 stond als eerste op de lessenaar. Hij schreef enkele strijktrio's, aanvankelijk op de manier van Mozart. Het vanavond uitgevoerde werk is ook zijn laatste strijktrio, geschreven in c klein, de dramatische toonsoort. De musici zetten een krachtige, maar ook tedere, geciseleerde Beethoven neer in het eerste deel: Allegro con spirito. Daarna volgde een smekend en dramatisch Adagio met zijn aparte ritmische accenten; nauwelijks verholen lyrische elementen bekoorden de oren der hoorders. Hier kwamen de grote kwaliteiten van de instrumenten ten volle tot klinken. Een spannend Scherzo dat vol verve gebracht werd gevolgd door een bruisende finale waarbij alles uit de kast gehaald werd aan virtuositeit en muzikaliteit. Het is opmerkelijk hoe een goed geschreven trio die vierde partij geheel doet vergeten! Bravo!

 

Van Gy÷rgy KurtÓg de nog in leven zijnde  Hongaarse componist (* 1926)  kreeg de goedgevulde zaal zes Signs, Games en Messages te horen. 1. Een fluisterend begin, aarzelende en stille muziek die grote indruk maakte. 2. Onrustige klanken met vele pizzicati. 3. Voortdurende herhalingen met tegen elkaar aanliggend klankhoogten die een verlaten  en eenzame indruk achterlieten. 4. Begon met een flinke aanval op de snaren die verderop werd voortgezet met schrille klanken. 5. Muisstille en poesmooie muziek, waarbij in de cellopartij maartse katers te ontdekken vielen. 6. Woeste novemberklankgolven stroomden  zomaar de zaal in! Een bijzondere belevenis deze KurtÓg!

 

Na de pauze kreeg Schubert het woord. Hij schreef twee strijktrio’s en het eerste, het kleinst in omvang (slechts ÚÚn deel, Allegro) voerde Sequenza uit.  Zangerig, jeugdig, krachtig, vloeiend romantisch met een  Mozartiaans begin, een fraai uitgroeiend thema. Een heerlijk stuk, dat de componist op zijn 19de noteerde!

 

Tenslotte een onbekend werk van een onbekende componist: Gideon Klein, van Joodse origine, Tsjechisch violist en componist, in 1944 afgevoerd naar concentratiekamp Theresienstadt, waar hij, hoe is het mogelijk, strijkkwartetten en een strijktrio schreef. In Januari 1945 overleed hij in Auschwitz, 26 jaar jong. Het eerste deel is spannend, optimistisch, vrolijk haast, atonaal, maar blijvend boeiend en belangwekkend. Het tweede en derde deel: warm, berustend, de cello heeft een mooie solo; na enkele snelle passages keert de klaaglijke doch sterke klank terug en voert naar een breed gestreken einde. De sordiens versterken nog het donkere karakter. Wat een vondst! Bravo voor dit prachtig spelende trio, waarvan de leden om de beurt een interessante toelichting op de te spelen werken gaven!

 

De twee dames gaven des middags nog een charmante masterclass in Huis de Olifant voor leerlingen van de West-Friese muziekscholen, bijgewoond door een flinke schare belangstellenden.

 

Liefhebber

 

Column geschreven door Liefhebber naar aanleiding van een recent concert

 

 

Seizoen 2012-2013

 

Olga (Olenjka) Mustafaeva

dinsdag 9 oktober

 

Sequenza String Trio

zaterdag 17 november

 

Fresco Trio

maandag 7 januari

 

Van Amsterdam Duo

dinsdag  5 februari

 

Eolian Ensemble

maandag 11 maart

 

Peter Beets, piano, Marius Beets, contrabas en Gijs Dijkhuizen, slagwerk.

donderdag 11 april