Muziekkring Enkhuizen

Hét podium voor kamermuziek in West-Friesland

Sinds 1946

Berlage Saxophone Quartet met Jan  Brokken (Special)

Concert

Donderdag 12 oktober 2017

Aanvang 20.15 uur

Zaal: Drommedaris, Syngentazaal

 

 

 

 

Donderdag 12 oktober 2017, Drommedaris Enkhuizen, Syngentazaal, aanvang 20:15 uur.

 

Losse kaarten: € 17,50,-

Reserveren? reservering@muziekkringenkhuizen.nl

 

Programma: ‘De weg naar de vrijheid’ met werken van Eisler, Schulhoff, Sjostakovitsj, Pärt, Mussorgsky en een nieuw werk van Hawar Tawfiq.

 

Lars Niederstraßer, sopraansaxofoon

Peter Vigh, altsaxofoon

Kirstin Niederstraßer, tenorsaxofoon

Eva van Grinsven, baritonsaxofoon

Jan Brokken, verteller

 

Het Berlage Saxophone Quartet brengt samen met schrijver en verteller Jan Brokken het programma 'De weg naar de vrijheid’ ten gehore. Teksten en muziek over zoektochten naar vrijheid smelten in dit concert samen tot een gevarieerd en intrigerend programma. De muziek van Schulhoff, Sjostakovitsj, Pärt en Eisler zal namelijk worden afgewisseld met verhalen uit de boeken van Jan Brokken. Hij draagt voor uit “In het huis van de dichter”, “Baltische Zielen” en “ De kozakkentuin”. Ook zal er een nieuwe compositie klinken van Hawar Tawfiq, een Koerdisch/Nederlands componist, die het noorden van Irak ontvluchtte en na een lange procedure politiek asiel in Nederland heeft verworven.

 

In het Berlage Blok, een studenten- woning van het Conservatorium van Amsterdam, werd in september 2008 door vier bevlogen saxofonisten het Berlage Saxophone Quartet opgericht. Ze werden gecoacht door onder anderen hun oud-docent Arno Bornkamp en leden van het Alban Berg Kwartet en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Geroemd om zijn ‘muzikale speelplezier, natuurlijke flair, loepzuivere en ambachtelijke spel, waarin ze zoeken naar het uiterste’ (Jury Dutch Classical Talent), toont het Berlage Saxophone Quartet graag zijn veelzijdigheid aan een breed publiek met eigen arrangementen en werken uit verschillende eeuwen en stijlen.

 

“Wat een weldadige, frisse bries in het traditionele kwartet-landschap! De instrumenten “vibreren” en ademen gezamenlijk – de speelvreugde van deze ware meesters springt meteen over op het publiek. Een groot genoegen!”

     Valentine Erben – Cellist Alban Berg Quartett

 

De vier musici sleepten al snel meerdere prijzen in de wacht, zoals de eerste prijs bij het Selmer Saxofoonkwartetten-concours, bij het Storioni Festival Concours en bij het Onwings! Presentatieconcours. In 2011 werden ze laureaat bij de Deutsche Musikwettbewerb in Berlijn wat resulteerde in meer dan dertig concerten in Duitsland in de serie “Konzerte junger Künstler” voor het seizoen 2012-2013. Recentelijk werd het kwartet de winnaar van de Dutch Classical Talent Award en de Publieksprijs 2013 (voorheen Vriendenkrans) tijdens de finale in het Concertgebouw Amsterdam. Het kwartet won in 2015 de Kersjesprijs, een prestigieuze prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan uitzonderlijke talenten in de Nederlandse kamermuziek.

 

Met hun afwisselende programma’s (Sovjet Sax, Koekjes van eigen deeg, Stabat Mater , de Grote Vier...) waren ze te horen in zalen als het Concertgebouw Amsterdam, Muziekgebouw aan ‘t IJ, Vredenburg Utrecht. Bovendien heeft het kwartet gespeeld op het Grachtenfestival, Holland Festival en Festival Classique Den Haag en zijn ze een graag geziene gast op Radio 4 en de Concertzender. Daarnaast treedt het Berlage Saxophone Quartet ook op in het buitenland:  in diverse Europese landen hebben de vier saxofonisten hun muzikale kwaliteiten reeds gedemonstreerd.

 

In april dit jaar heeft het kwartet zijn nieuwe CD gepresenteerd, waarop werken zijn vereeuwigd die ook op het concert te horen zullen zijn. De bewerking van het strijkkwartet nr. 8 van Sjostakovitsj wordt in een recensie van de Vrije Geluiden lovend omschreven:

 

“Het Strijkkwartet nr 8 van Sjostakovitsj […], een duister en autobiografisch werk, klinkt door de sonore klanken van het koper nog ingetogener, nog meer gepijnigd zou je kunnen zeggen, dan in de oorspronkelijke versie voor strijkkwartet. […]Mooi en overtuigend, met een fijn avontuurlijk idee over musiceren, concertprogramma’s, zoals onlangs met het Dudok Kwartet een eerbetoon aan architect Berlage, en nu dus met een aansprekende muzikale reflectie op vrijheid en dictatuur.”     

        Vrije Geluiden VPRO

 

Jan Brokken is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij debuteerde met De provincie en schreef onder andere De regenvogel, De blinde passagiers, De droevige kampioen, Mijn kleine waanzin, Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin en In het huis van de dichter. Veel van zijn romans zijn in diverse talen vertaald en verfilmd. Als schrijver heeft hij internationale faam verworven – The New York Times prees Jungle Rudy als een meesterwerk van verhalende non-fictie. Met Baltische zielen schreef hij een baanbrekend en grensverleggend boek, met De vergelding bereikte hij een breed en groot publiek. 

 

“Jan Brokken is niet alleen een meesterlijk schrijver maar ook een weergaloos verteller.”

         Dagblad BN De Stem

 

 

 

12 oktober 2017
19 april 2018