Muziekkring Enkhuizen

Hét podium voor kamermuziek in West-Friesland

Sinds 1946

Privacybeleid

 

Carel Kraayenhof, bandoneon en Juan Pablo Dobal, piano

 

 

Concert

Dinsdag 29 januari 2019

Aanvang 20.15 uur

Zaal: Drommedaris, Syngentazaal

 

 

Dinsdag 29 januari 2019, , Drommedaris Enkhuizen, Syngentazaal, aanvang 20:15 uur.

 

Losse kaarten: € 17,50,-

Reserveren? reservering@muziekkringenkhuizen.nl

 

Programma: Tiempo loco - Dwaze Tijd

 

Carel Kraayenhof

Zoals Morricone als Mr. Spaghettiwestern wordt betiteld, heeft Carel Kraayenhof in Nederland naamsbekendheid verworven door het prachtige Adiós Nonino dat gespeeld werd tijdens het huwelijk van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Carel dus bestempelen als Mr. Máxima? André Hazes, Bløf, Trijntje Oosterhuis, Marco Borsato en vele andere bekende namen gebruikten de Kraayenhof-sound in hun songs. De tango is passie, samenwerken met musici over de hele wereld is de droom. Solist in orkesten van wereldformaat.

 

De unieke sound van Carel is ook bij menig dirigent niet onopgemerkt gebleven.

Het album Guardians of the Clouds met Ennio Morricone en de samenwerking met Kristjan Järvi zijn daar het levende bewijs van. Evenals een cd met het Metropole Orkest én solo-optredens bij het Rundfunk Sinfonie Orchestra (Berlijn) en het Orchester Niederösterreich (Wenen), een toernee door Australië en optredens in Griekenland, Rusland, Indonesië, Korea en China.

 

Tango

Carel Kraayenhof is hét tangofenomeen van Nederland sinds het koninklijke huwelijk in 2002. Tijdens een prachtige vertolking van Adiós Nonino van Astor Piazzolla zagen meer dan 55 miljoen mensen wereldwijd de ‘traan van Máxima’.

De CD ‘Street Tango’ werd in 2003 met de prestigieuze publieks-Edison onderscheiden.

Het parlement van Argentinië reikte aan Carel in 2005, uit handen van dé tangodichter Horacio Ferrer, de hoogste culturele onderscheiding uit en in 2012 werd Carel benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

 

Het land Argentinië heeft Carel de naam tangueros gegeven en hem hiermee onderscheiden. Zijn Sexteto Canyengue behoort inmiddels tot de wereldtop van de tango. De beste leermeesters uit Argentinië gunden de leergierige en zeer talentvolle Carel de mystiek van de tango en de bandonéon. In zijn muziek is de warme band met grootheden als Piazzolla, Pugliese, Alvarez, Beytelmann hoorbaar en voelbaar.

 

Vakgroep Argentijnse Tango

Carel richtte samen met Leo Vervelde in 1993 de Vakgroep Argentijnse Tango op aan de Afdeling Wereldmuziek van het Rotterdams Conservatorium, met als eerste artistiek leider Osvaldo Pugliese. Hij steunde via benefietconcerten de muziekschool van Avelleneda (Buenos Aires), waar tango, folklore en jazz worden onderwezen.

 

Juan Pablo Dobal werd in 1964 geboren te Buenos Aires, Argentinië.

Vanaf zijn vijfde speelde hij piano op het gehoor, en op zijn negende begon hij aan zijn klassieke piano-opleiding. Hij volgde privé-les met Blanca Barquín en later met Antonio de Raco.

 

Vanaf zijn vijftiende jaar heeft hij regelmatig klassieke concerten gegeven. Op zijn zeventiende behaalde hij het diploma voor pianodocent en won hij de eerste prijs op het Conservatorio de Música de Buenos Aires Alberto Williams. Toen hij 22 was haalde hij ook zijn diploma voor muziekdocent op het Conservatorio Nacional de Música C. L. Buchardo.

Parallel aan zijn klassieke opleiding, is hij op het gebied van populaire en geïmproviseerde muziek (folklore, tango, jazz en Latijns-Amerikaans) altijd actief geweest. Op 23 jarige leeftijd kreeg Dobal een beurs voor twee jazzcursussen (Berklee College of Music uit Boston, en Seminario del Valle de las Leñas uit Mendoza). Verder heeft hij lessen gevolgd bij diverse leermeesters, zoals Laura Baade, Rodolfo Daluisio, Pedro Aguilar en Manolo Juárez.

 

Op zijn 25ste vestigde hij zich in Amsterdam. Hij zat in 1989 in het toenmalige kwartet Viento del Sur, waarin Carel Kraayenhof ook speelde. Sindsdien heeft hij als pianist en componist samengewerkt en cd’s opgenomen met verschillende artiesten zoals Lilian Vieira, Beatriz Aguiar, Amelita Baltar, Larissa Groeneveld, Esther Apituley, Nynke Laverman, Raymond van het Groenewoud, Stef Bos, Eric Vloeimans, Leonardo Amuedo, Jaime Rodríguez, Hernán Ruíz, Orlando Miño, Fernando Lameirinhas, Alfredo Marcucci, Fabián Russo, Ernesto Snajer, Gustavo Toker en het Aurelia Saxofoon Kwartet, bij verschillende projecten op Nederlandse en Europese podia, radio en televisie.

 

In 2008 heeft hij in Argentinië zijn solo-cd Loco Corazón uitgebracht. Met zijn eigen theatervoorstellingen heeft hij door heel Nederland opgetreden. Sinds eind 2010 is hij de pianist van het tango duo met bandoneonist Carel Kraayenhof, het Sexteto Canyengue en het Carel Kraayenhof Ensemble.

Uitverkocht!