Muziekkring Enkhuizen

Hťt podium voor kamermuziek in West-Friesland

Sinds 1946

Privacybeleid

 

Maandag 18 maart 2019, Drommedaris Enkhuizen, Syngentazaal, aanvang 20:15 uur.

 

Losse kaarten: € 17,50,-

Reserveren? reservering@muziekkringenkhuizen.nl

 

Programma: DvořŠk, Fischer en JanŠček

 

Evelien Jaspers, viool

Dmitry Ivanov, viool

Sylvain Dessane, altviool

Otto Bakker, cello

 

Het Aristos Quartet werd in 2008 opgericht door violiste Evelien Jaspers en cellist Otto Bakker. De huidige bezetting ontstond na de zomer van 2012 en werd gelijk internationaal, met violist Dmitry Ivanov, geboren in Oezbekistan, en altviolist Sylvain Dessane, geboren en opgegroeid in Frankrijk.

 

Sinds september 2015 volgt het Aristos Quartet de tweejarige post-academische Voltijdopleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Wekelijks krijgen ze les van Marc Danel, zijn collega’s van het Quator Danel en Stefan Metz. Maandelijks krijgt het kwartet masterclasses van internationale gastdocenten zoals prof. Eberhard Feltz en Luc Marie Aguera. In juni 2015 studeerde het Aristos Quartet als eerste kwartet van Nederland succesvol af in de Master Strijkkwartet, een samenwerking tussen de NSKA en het conservatorium van Amsterdam. Gedurende deze tweejarige studie kregen ze les van Dmitry Ferschtman, de leden van het Quatuor Danel, Stefan Metz, Peter Cropper, Eberhard Feltz, Johannes Meissl en Luc Marie Aguera.

 

Het Aristos Quartet nam deel aan verschillende cursussen in binnen- en buitenland, zoals de Internationales Sommerakademie in Nordhorn, Duitsland, de Zeister Muziekdagen, Delft Kamermuziekaterlier, de Tiberius Week in RoemeniŽ, het Orlando Festival, de International Quartet Academy van Quarteto Casals in Spanje en de International Chamber Music Campus in Weikersheim, Duitsland. Belangrijke docenten tijdens deze cursussen waren o.a. Rainer Schmidt, prof. Eberhard Feltz, Heime Muller, Sandor Devich, Pavel Fischer en de leden van Quarteto Casals, Quarteto Quiroga en het Schumann Quartett.

 

Het Aristos Quartet treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. Naast het verzorgen van eigen programma’s deden ze al meerdere bijzondere projecten in samenwerking met de Dutch Don’t Dance Division en traden op samen met Tania Kross, Jean-Pierre Cnoops, Konstantyn Napolov, het Matangi kwartet, het Dudok kwartet, Lars Wouters van den Oudenweijer, Frans Douwe Slot, Paul de Leeuw en Ellen ten Damme. In 2014 gaf het Aristos Quartet een bijzonder optreden voor onze koning Willem Alexander en prins Albert van Monaco in Paleis ’t Loo tijdens de opening van de tentoonstelling over Grace Kelly. Ook werkte het Aristos Quartet samen met jazzmuzikanten en hedendaagse componisten. Het kwartet trad op tijdens festivals als Festival Classique, het Grachtenfestival, het Kamermuziekfestival in Utrecht, de Tiberius Week (RoemeniŽ) en als groot hoogtepunt een concert tijdens het Edinburgh Festival (Schotland).

 

Ook ging het kwartet al meerdere keren op tournee naar Frankrijk. Verder treedt het kwartet regelmatig op voor stichtingen zoals o.a. Kunst in de Kamer en Live Music Now. Sinds 2015 maakt het Aristos Quartet onderdeel uit van stichting ProQuartet, waardoor zij worden uitgenodigd concerten te geven en deel te nemen aan masterclassweken in Europa.

Het Aristos Quartet werd door zowel het Kersjesfonds als het Prins Bernhard Cultuurfonds beloond met stipendia ter ondersteuning van hun studie en carriŤre.

Op 12 mei 2017 heeft het kwartet met succes de voltijdstudie bij de Nederlandse Strijkkwartet Academie afgesloten.

 

Evelien Jaspers werd geboren in Hilversum en begon op vierjarige leeftijd met vioolspelen. Haar eerste lessen kreeg ze van Greet Wijzenbeek en na een jaar begon Evelien bij Coosje Wijzenbeek. Hier heeft ze 12 jaar les gehad en tevens in de Fancy Fiddlers gespeeld, een jong strijkersensemble o.l.v. Coosje Wijzenbeek, waar zij de laatste jaren aanvoerder was. In 2007 deed Evelien eindexamen op de middelbare school en werd toegelaten op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar zij in 2012 haar Bachelor examen afsloot met een 8,5 als studente van Peter Brunt.

 

Ze volgde masterclasses bij Elisabeth Perry, Vera Beths, Petru Monteanu, Moshe Hammer, Ronald Hoogeveen, Joris van Rijn en Philippe Graffin. Zij nam deel aan en won prijzen op concoursen zoals het IpmC, de Iordens Viooldagen, het Davina van Wely concours, de International Violin Competition in Płock, Polen, en het Internationaler Wettbewerb fur Violine in Kloster Schontal, Duitsland. In 2009 ging Evelien twee keer op tournee met het NJO symfonieorkest. Ze nam meerdere keren deel aan de cursus Gocher Stringtime in Duitsland en in de zomer van 2010 aan het Peter de Grote Festival.

 

Sinds 2003 heeft Evelien deel uitgemaakt van verschillende strijkkwartetten, waarmee ze prijzen won op het Prinses Christina Concours en het Charles Hennen Concours, en cursussen volgde zoals de internationale Masterclass in Apeldoorn, het Orlando Festival, de Zeister Muziekdagen, Delft Kamermuziekatelier en de Internationales Sommerakademie in Nordhorn, Duitsland.

 

Na haar Bachelorexamen werd ze aangenomen in de Orkestmaster van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag als leerlinge van Peter Brunt en Vera Beths. In het kader van deze studie speelde Evelien regelmatig projecten mee in het Residentie Orkest.

 

In 2013 werd ze aangenomen in de Master Strijkkwartet aan het conservatorium van Amsterdam, die in samenwerking met de Nederlandse Strijkkwartet Academie wordt aangeboden, om de mogelijkheid te hebben fulltime met haar kwartet, het Aristos Kwartet, te studeren. Sinds de oprichting in 2008 is Evelien 1e violiste van het Aristos Kwartet. Met dit kwartet behaalde ze in juni 2015 haar Masterdiploma.

 

Evelien bespeelt een prachtige viool gebouwd door Bernardus Stoss in Wenen in 1818. Ze heeft een strijkstok in bruikleen van het NMF, gebouwd door Jacques Audinot in Parijs.

 

Dmitry Ivanov werd in 1989 in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, geboren. Hij woont sinds 1993 in Nederland. Dmitry kreeg zijn eerste vioollessen in januari 1998 van Boris Tsoukerman. In 1999 werd Dmitry toegelaten tot de net geopende Van Zweden School of Music in Enschede. Hij werd leerling van de violiste Ilona Sie Dhian Ho. In september 2003 werd hij aangenomen als leerling van de Vooropleiding aan het Conservatorium van Rotterdam in de klas van de bekende Nederlandse violist Christiaan Bor. In 2005 verhuisde het gezin naar Rotterdam en in 2006, na het behalen van zijn HAVO-examen, werd Dmitry toegelaten tot de voltijdopleiding aan het Conservatorium van Rotterdam. Op 30 juni 2011 sloot Dmitry zijn Bachelor studie cum laude af bij Benzion Shamir.

 

Hij volgde in Duitsland en KroatiŽ cursussen bij o.a. Petru Munteanu, Robert Szeder en Dora Schwarzberg

 

In 2002 won Dmitry een Tweede Prijs in de leeftijdskategorie 2A (10-12 jaar) tijdens de Iordens Viooldagen. In 2006 behaalde hij een Derde Prijs bij het Prinses Christina Concours in Rotterdam.

 

Als solist bij diverse orkesten en in recitals trad Dmitry o.a. op in Rotterdam (De Doelen), in Enschede (Muziekcentrum) en in Groningen (De Oosterpoort). Als Prinses Christina laureaat werd hij gevraagd recitals te geven in Los Angeles, San Francisco en Vancouver. Ook speelde hij een rol in een televisie-docudrama over een jonge violist in Suriname. Dmitry trad in kamermuziekconcerten op met bekende musici als Marieke Schneeman, Christiaan Bor, Godfried Hoogeveen, Francien Schatborn en Rainer Moog.

 

Dmitry is sinds de zomer van 2012 violist van het Aristos Quartet. Sinds 2016 is Dmitry aanvoerder van de 2e violen-sectie van Kamerata Zuid. Na een jaar intensief met het kwartet te hebben gewerkt werden ze in 2013 aangenomen in de Master Strijkkwartet aan het conservatorium van Amsterdam, die in samenwerking met de Nederlandse Strijkkwartet Academie word aangeboden, om de mogelijkheid te hebben fulltime met het kwartet te studeren. Naast de strijkkwartetstudie volgt hij individuele lessen bij Maria Milstein. Na de Masterstudie werd het kwartet toegelaten tot de tweejarige post-academische Voltijdopleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie, die zij in 2017 afsloten met een succesvol eindexamen.

 

Sylvain Dessane begon toen hij acht jaar oud was met pianolessen. Een jaar later kreeg hij zijn eerste altvioollessen. Op zijn achttiende werd hij aangenomen aan het conservatorium Boulogne-Billancourt in de klas van Isabelle Lequien en kreeg ook lessen van Michel Michalakakos. In 2011 behaalde hij zijn diploma (DEM). Gedurende dit jaar volgde Sylvain een Erasmus uitwisseling en studeerde bij Rivka Golani aan het Trinity College of Music in Londen. Hierna werd Sylvain aangenomen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar hij studeerde bij Liesbeth Steffens en Mikhail Zemtsov.

 

Na het behalen van zijn Bachelor eindexamen werd Sylvain met het Aristos Quartet aangenomen in de Master Strijkkwartet aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij naast zijn kwartetstudie individuele lessen volgde bij Sven Arne Tepl.

 

Hij maakte deel uit van veel verschillende kamermuziekensembles, waarmee hij lessen volgde bij Hortense Cartier-Bresson, Bertrand Rayoud, Isaac Rodrigez, Jurek Dybal, Vladimir Bukac, Vladimir Mendelssohn en Michel Strauss. In verschillende orkesten speelde Sylvain onder leiding van dirigenten als Jacques van Steen, Evelyne Aiello, Francois-Rene Duchable en Lawrence Foster.

 

Sinds 2016 is Sylvain aanvoerder van de altviool-sectie van Kamerata Zuid. Daarnaast geeft hij regelmatig duo-concerten samen met Sander Lekkerkerk. In 2017 volgde Sylvain masterclasses bij Hariolf Schlichtig tijdens Ticino Musica in Lugano. Sinds september 2012 is Sylvain lid van het Aristos Kwartet. Met dit kwartet behaalde hij zijn Masterdiploma aan het Conservatorium van Amsterdam en voltooide hij de tweejarige post-academische Voltijdopleiding aan de NSKA.

 

Sylvain bespeelt een prachtige altviool gebouwd door Tiefenbrunner in 1886. Zijn strijkstok werd gebouwd in het atelier Maire in Parijs.

 

Otto Bakker werd geboren in Dordrecht en begon toen hij zeven jaar oud was met cellolessen van Godelinde Doolaard. Hij studeerde in 2004 af op de Havo voor Muziek en Dans in Rotterdam als leerling van Ubaldo Arcari en werd vervolgens toegelaten op het Conservatorium in Den Haag bij Floris Mijnders. Sinds 2008 was Otto student van Larissa Groeneveld en in 2011 en 2012 studeerde hij bij Marien van Staalen. In 2012 behaalde Otto zijn Bachelor eindexamen.

 

Na het behalen van zijn Bachelor volgde Otto de Master Strijkkwartet aan het Conservatrium van Amsterdam en sloot deze met succes af samen met zijn Aristos Quartet.

 

Na het behalen van de Master Strijkkwartet vervolgde Otto zijn kwartetstudie aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie in de post-academische Voltijdopleiding, wat hij zeer succesvol afsloot met een feestelijk eindexamen in mei 2017.

 

Otto speelde in jeugdorkesten zoals het JON en was aanvoerder van het Viotta. Ook ging hij regelmatig mee op tournees met het Ricciotti Ensemble. Sinds 2016 is Otto aanvoerder van de cellosectie van Kamerata Zuid.

 

Sinds de oprichting in 2008 is Otto cellist van het Aristos Quartet.

 

Otto bespeelt een prachtige cello gebouwd door G.G. van Ziel in 2003. Zijn strijkstok heeft hij in bruikleen van het NMF en is gebouwd door Voirin in Parijs.

Aristos Quartet

Concert

Maandag 18 maart 2019

Aanvang 20.15 uur

Zaal: Drommedaris, Syngentazaal